A nyári pihenő és a falunapi kelt-sós sütemények versenyeztetése után szeptember elején újra „ülésezett” a Keresztesi Konyha asszonygárdája, hogy ismét kisüssenek valami jót, valami különlegeset és persze valami finomat. Nos, ők annyira ügyesek, hogy ezt a három jelzőt egy ételbe gyúrták.
A szezon egy egészséges, teljes kiőrlésű sajtos stanglival indult. Remélhetőleg a további összejövetelek is hasonlóan trendi étkeket tartalmaznak majd a Művelődési házban két hetente együtt sütő-főző kis csapattól.
Egy példa arra, hogy ami egészséges nem jelenti azt, hogy nem lehet finom:
Arra az esetre, hogy otthon is ki lehessen próbálni közzétesszük Kuglerné Eper Ágnes teljes kiőrlésű sajtos stangli receptjét:
Hozzávalók:
- 1 kg teljes kiőrlésű, szitált búzaliszt
- 6 dl tej
- 40 g élesztő
- 15 g só
- 80 g vaj
- 1 db tojás a bekenéshez
- köménymag a tetejére
- 15 dkg reszelt kemény sajt
Elkészítés:
A vajat egy lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a sót. A maradék hozzávalókkal együtt közepes tömörségű tésztát gyúrunk amíg felülete sima lesz, majd letakarva jól kelesszük meg.
A megkelt tésztát osszuk 32 egyenlő részre és készítsünk belőlük golyókat, amelyeket 5 percig pihentessünk.
Utána minden golyót nyújtsunk egyenként kb 20 cm hosszú ovális lappá, majd feltekerve formázzuk őket stanglivá. Feltekerés közben a tészta végeit kissé húzzuk kifelé.
A stanglikat kenjük meg a felvert egész tojással, majd szórjuk meg sajttal és köménymaggal. Tegyük sütőpapírral borított sütőlemezre és további 10 percig kelesszük.
A stanglikat süssük 210 °C-ra előmelegített sütőben kb 15 percig szép barnára.
Ha elkészült várjuk meg amíg kihűl.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Pihentetési idő: kb 40 perc
Sütési hőmérséklet: 210 °C
Sütési idő: kb 15 perc
Tápérték 100g-ban:
Energia: 298 kcal
Zsír: 7,8 g
Szénhidrát: 33,9 g
Fehérje: 22,2 g
Ezek a stanglik sonkával és sajttal töltve is nagyon finomak!
A recept nyomtatható formában ITT érhető el!
Mit jelent a teljes kiőrlésű?
A teljes kiőrlésű gabona azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így rostban és vitaminokban gazdag lisztet kapunk.
Miért jobbak a teljes kiőrlésű ételek?
A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is, csökkentik a koleszterin szintet és a vérnyomást. Ezen kívül elhízni is nehezebb tőle, mert már kevesebb mennyiségtől is jól lakunk.