Press "Enter" to skip to content

Szombaton ingyenes rajzfilmvetítés és tökmagfestés, színezés

50 ÉVES A MÉZGA CSALÁD!

Nepp Józsefet ünnepli 2019-ben az Országos Rajzfilmünnep

2019. november 15. és 17. között hetedik alkalommal rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet. Lövőtől Nyíregyházáig, Budapesttől Sárkeresztesig az ország legkülönbözőbb pontjain lesznek vetítések és egyéb családi programok Magyarország egyetlen országos szintű filmes eseményén. Egy hétvégén keresztül több mint 110 helyszínen – mozikban, művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban, iskolákban – lesz a magyar és a nemzetközi animációé a főszerep.

Idén fél évszázada, hogy a Mézga család beköltözött az emberek otthonába. Időn és téren merészen átívelő kalandjaikat azok is ismerik, akik akkor még meg sem születtek. Ennek alkalmából a magyar animáció egyik legsokoldalúbb zsenije, a 85 éve született Nepp József emléke előtt tisztelgünk, aki a sorozat munkálataiban rendezőként és íróként is részt vett.  Nepp számos más alkotása is látható lesz a Rajzfilmünnepen: többek között a Gusztáv-sorozat, az általa írt Macskafogó vagy első önálló, egész estés filmje, a szatirikus hangvételű Hófehér.

A gazdag filmkínálatban a legkisebbektől kezdve a fiatal és felnőtt nézőkön át bárki találhat magának érdeklődésének megfelelő animációt. A rendezvény lehetőséget teremt arra, hogy bepótolja az elmúlt évek külföldi közönségsikereit, megismerkedjen kortárs alkotók munkáival, illetve a hazai és nemzetközi fesztiválok válogatásaiból képet kapjon az animáció jelenlegi trendjeiről. A vetítések mellett sokszínű gyerek- és családi programokkal várják a helyszínek az érdeklődőket közösségi élménnyé emelve a Rajzfilmünnepet.

 

 Az egész országban jelen akarunk lenni

A KEDD Animációs Stúdió 2011-ben azzal a céllal indította útjára a Rajzfilmünnepet, hogy az ország minél több településérejuttassa el a rajz- és animációs filmek sokszínű kultúráját, minél szélesebb közönség számára tegye elérhetővé a közösségi filmnézés élményét.

Az országos programsorozatot minden évben egyre nagyobb érdeklődés övezi, az elmúlt 8 évben egynapos eseményből egész hétvégés programsorozattá nőtte ki magát, amelyre 2018-ban közel 25.000 látogató volt kíváncsi. Felemelő érzés egy olyan rendezvényt megvalósítani, amelynek keretében egy hétvégén Budapest mellett immár 90 település több mint 110 helyszínén többezren: gyermekek, családok, barátok ünnepelhetik együtt a rajzfilmeket és értékes kulturális programokon vehetnek részt.

A program összeállítása

A filmkínálat összeállításában a Kedd Stúdiónak évek óta kiemelt partnere a Magyar Nemzeti Filmalap ‒ Filmarchívum Igazgatóság, az MTVA, valamint a Kecskemétfilm, de számos magyar animációs stúdióval, mint a BAL Film, a Cinemon, a CUB Animation, a KGB, a Magyar Rajzfilm, az Omega-Kreatív vagy a The Hoppies, illetve több hazai filmforgalmazóval is együttműködünk annak érdekében, hogy az animációs műfaj minél teljesebb keresztmetszetét mutathassuk be a Rajzfilmünnep közönségének. A kortárs animáció hazai és nemzetközi trendjeiről a magyar filmfesztiváloknak köszönhetően kaphatnak betekintést. Az Anilogue, a BuSho, a Kecskeméti Animációs Film Fesztivál (KAFF) és a Primanima mellett idén a CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál válogatása is látható lesz a Rajzfilmünnepen.  A jövő nemzedék alkotásaival pedig a művészeti egyetemek (MOME, METU, EKE) közreműködésével ismerkedhetnek meg.

A filmlistából a résztvevő intézményekkel közösen szerkesztjük meg programjukat. A filmvetítések adják az alkalom gerincét, melyeket az egyes helyszíneken egyéb kulturális események gazdagítanak, jellemzően rajzfilmekhez és a vizuális kultúrához köthető kézműves foglalkozások, illetve egyéb közösségi és családi programok. Így aztán nincs két ugyanolyan program, minden településen más filmekkel és más elfoglaltságokkal – például festés, rajzolás, vetélkedő vagy beszélgetés – várják az érdeklődőket.

A VII. Országos Rajzfilmünnep filmkínálata

A VII. Országos Rajzfilmünnep filmkínálatát több mint 500 animációs alkotásból: egész estés és rövidfilmből, illetve sorozatból állítottuk össze. Az „aranykor” klasszikus filmjei és sorozatai éppúgy szerepelnek a gazdag filmlistában, mint az elmúlt években készült magyar művek, illetve kortárs animációs összeállítások. 

A 110 programból gyerekek és felnőttek is könnyedén találhatnak kedvükre való elfoglaltságot. A Lengemesék vagy a Bogyó és Babóca már pár éves kortól ajánlott, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem többek között egy középiskolásoknak készült Trash-válogatással vesz részt a programban, az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett, de nagyrészt a kecskeméti stúdióban animált A vörös teknős különleges hangulata miatt inkább az idősebb korosztály igényeit elégíti ki, ahogy a valóság és képzelet határának különös birodalmában játszódó Mirai – Lány a jövőből  vagy Jankovics Marcell monumentális mozifilmje, Az ember tragédiája is.

Az elmúlt egy év mozis bemutatói közül is több alkotás bekerült a Rajzfilmünnep programjába. Rendkívüli izgalmakkal kecsegtet Milorad Krstić művészettörténeti utalásokkal teli, James Bond-filmek által inspirált akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő, melyben híres festményeket lop el egy titokzatos bűnbanda. Krstić egyedi látványvilágú, többszörös díjnyertes animációja mellett a Lengemesék 2 ‒ Tél a nádtengeren is látható lesz a Rajzfilmünnepen. A Berg Judit meseregényéből készült rajzfilm második részét 2018 decemberében mutatták be a mozik, a sorozatban egy különleges lényekkel, lengékkel és harácsokkal teli világ tárul elénk, és megismerjük a tópart élővilágának életét, az évszakok hozta változásokat. Szintén a vizek és a rétek élővilágába nyújt betekintést a Vizipók-csodapók, amelynek a felújított változata idén tavasszal a mozikban, most pedig a Rajzfilmünnepen mutatkozik be.

Tavaly az 50 éves kockásfülű nyúl apropóján Richly Zsolt életművének szenteltünk kitüntetett figyelmet. Az animációs nagymesterek fókuszba állítását idén is folytatjuk, és a Mézga család bemutatásának 50. évét ünnepelve a 85 éve született Nepp Józsefre emlékezünk.

Gusztávtól a Hófehérig Nepp Józsefre emlékezünk

Az 1934-ben Csepelen született Nepp József 1957-től dolgozott a Pannónia Filmstúdióban, az első néhány évben háttérfestőként, majd íróként és rendezőként vált a magyar animáció egyik legsokoldalúbb zsenijévé. Az 1964-ben útjára indított Gusztáv-sorozatnak ő volt az egyik szülőatyja Dargay Attila és Jankovics Marcell mellett. Generációk nőttek fel a Mézga család kalandjain, illetve Dr. Bubó mulatságos gyógyítási kísérletein – mindkét rajzfilmsorozat elkészítésében fontos szerepe volt Nepp Józsefnek.

Nepp József legendás életműve tele van nagy közönségsikert aratott rajzfilmekkel, amelyek mind szerepelnek a Rajzfilmünnep kínálatában. Számos egész estés animációs klasszikusban közreműködött, Romhányi Józseffel és Dargay Attilával közösen írták a Lúdas Matyit és a Szaffi-t, ő írta Az erdő kapitánya és a Vili, a veréb forgatókönyvét, de neki köszönhetjük például a mai napig sűrűn idézett, kultikus Macskafogó aranyköpéseinek jelentős részét is. Grabowski, Lusta Dick és a többiek kalandjait felújított formában élvezhetik majd a vetítéseken. Első, egész estés önálló munkája, a szatirikus hangvételű Hófehér is látható lesz, amely egy elferdített, parodisztikus változatát tárja elénk a jól ismert Grimm-mesének, valamint a mai napig népszerű sorozatai: a Mézga család, a Gusztáv és a Kérem a következőt!, illetve Nepp rövidfilmjei is nagy figyelmet kapnak.

1967-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1974-ben érdemes művész, 1981-ben kiváló művész lett. 1999-ben megkapta a Kossuth-díjat, majd 2006-ban a magyar mozgókép mestere elismerést. 2017-ben hunyt el.

 Felújított magyar rajzfilmek a programban

Nagy örömünkre szolgál, hogy számos hazai rajzfilmklasszikussal felújítva találkozhatnak a Rajzfilmünnep látogatói. A Magyar Nemzeti Filmalap filmfelújítási és digitalizációs programja keretében évente 25-30 film digitális restaurálása zajlik a Filmarchívum és a Filmlabor együttműködésében. Ennek eredményeképpen folyamatosan újulnak meg a világhírű magyar animáció egészestés és egyedi alkotásai is. A Rajzfilmünnep idén vetített filmjei közül ebben a programban került teljeskörű restaurálásra a Macskafogó, és a Szaffi. A Vuk és a Ludas Matyi egy korábbi, alapos felújításon ment át.

 

A Filmarchívum zajló restaurálások különlegessége, hogy ahol lehetőség van rá, az alkotók közreműködésével készülnek. Dargay Attila felesége és operatőre, Henrik Irén, Jankovics Marcell és Ternovszky Béla maguk vettek részt a filmek fényvilágának rekonstrukciójában. A projekt keretében jelent meg 2017-ben a Dargay Attila reprezentatív, ötlemezes díszdobozos DVD-kiadása, és 2019-ben a magyar animációs filmművészet egyedi rövidfilmjeit reprezentáló háromlemezes díszdoboz A magyar animáció gyöngyszemei címmel.

Hogyan képzeled el a jövőt? – A Rajzfilmünnep rajzpályázata

Az 50 éve bemutatott Mézga család alkalmából az Országos Rajzfilmünnep rajzpályázatot hirdetett, amelyben Mézga Aladár kalandjait felelevenítve, arra kértük a gyermekeket, hogy képzeljék el és rajzolják le, milyen lehet az élet a 30. évszázadban. Hogyan néznek majd ki a városok? Vajon még mindig a Földön fogunk-e élni?  Lesz-e űrtaxi? Színváltós ruháink? Gondolattal irányítható háztartási gépeink? Szemüvegbe épített komputer? Milyen lesz 1000 év múlva egy iskola? Egy játszótér? Egy ház? Lesznek-e még mozik? Milyen autókkal fogunk járni? Hogyan fogunk öltözködni? Milyen tárgyak fogunk használni? Lesznek-e szuperhősök?

A pályázatra közel 500 rajz érkezett az egész országból. A résztvevők közül a Rajzfilmünnep által felkért szakmai zsűri a Dargay Attila-díjas Jurik Kristóf filmrendező vezetésével három korosztályban 1-1 nyertest választ ki. Továbbá november 4. és november 10. között közönségszavazást is tartunk az Országos Rajzfilmünnep Facebook oldalán. A zsűri és a közönségszavazat eredményét a 2019-es Rajzfilmünnep nyitónapján, november 15-én hirdetjük ki az esemény FB-oldalán és honlapján (www.rajzfilmunnep.hu).

A vetítések végén, 18 órától Lámpás felvonulás a Művelődési Háztól és oda is vissza kicsikkel és nagyokkal. Lámpát lehetőség szerint mindenki hozzon magával.