Press "Enter" to skip to content

Óraátállítás 2016: ekkor kell átállítani az órát!

1-3Hogy is van ezzel az óraátállítással? Mindig ugyanakkor van? Igen, vagyis nem. A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart, de értelemszerűn ez nem egy fix dátum. Az óraátállítás greenwichi idő (UTC) szerint hajnali egy órakor történik.  Mivel Magyarország a GMT+1-es időzónába tartozik, ezért márciusban hajnali két órakor előre, októberben a nyári időszámítás szerinti hajnali három órakor egy órával vissza kell állítani az órát.

2016-ban a nyári időszámítás kezdete március 27-én lesz, amikor is, hajnali kettőről, hajnali háromra kell állítani az órát.

A téli időszámítás október 30-án kezdődik majd, ekkor állítjuk majd vissza.

Az óraátállítás és ezzel együtt a nyári időszámítás ötletét egyébként Benjamin Franklin vetette föl elsőként 1784-ben, ő még a gyertyákkal akart spórolni, ezt fejtegette a „Javaslat a világítás költségének csökkentésére” című írásában. És igen, végül később valóban az energiaköltség csökkentés miatt vezették be, na meg az sem elhanyagolható, hogy így több időt tölthetünk világosban.

Vajon megéri az óraátállítás?

Mint az Unióban mindenütt így tesznek, mi is átállítjuk az órákat vasárnap a nyári időszámításra. A dolog célja, hogy a szokásos ébrenléti időszak minél inkább közelítsen a természetes nappali világosság idejéhez, és így energiát spóroljunk.

Vasárnapra virradó éjjel kezdődik a nyári időszámítás, ezért aznap hajnalban 2 óráról 3-ra kell előreállítani az órákat.
Ha az időjárás nem bolondította volna meg eléggé a biológiai óránkat, akkor ez a kis trükk még rásegít kicsit, de reméljük, lesz kézzelfogható nyereségünk belőle.
bioritmusunkon kívül más működéseket is megbolygat. Változik például a közlekedési rend, ami eleve nem a szokásos a húsvét és az iskolaszünet miatt.

Vajon megéri az óraátállítás?A vonatok vasárnap ünnepnapi, jövő hétfőn pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A legforgalmasabb vonalakon több kocsival megerősítve szállítanak majd utasokat és több helyen mentesítő járatokat indítanak. A nemzetközi forgalomban késésekre lehet számítani.
A Volánbusz helyi és helyközi járatai a társaság tájékoztatása szerint mától a tanítási szüneti munkanap szerint, szombaton a szabadnapi, vasárnap a munkaszüneti napi, jövő hétfőn a hét első tanítási szüneti munkanapját megelőző munkaszüneti napi, kedden tanítási szüneti munkanapi, szerdától pedig munkanapi menetrend szerint szállítják az utasokat.  (Reméljük, tudtátok követni.) Ami Budapestet illeti, mától a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint járnak a buszok-villamosok. Húsvét vasárnap és április 1-jén, hétfőn a járatok a hétvégi vagy a vasárnapi menetrend szerint szállítják az utasokat.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint az óraátállítással 1-4 százalékot csökken az áramfogyasztásunk, amivel megközelítőleg az ország egy napi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg. Hát, az is valami!

Forrás:
http://www.nlcafe.hu/ezvan/20160326/oraatallitas-2016-mikor/

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20130329/oraatallitas-kozlekedes/

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ellenőrző kód: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.