Press "Enter" to skip to content

November 11.: Közös emlékezet a háborúk áldozataira

Tiszteletadás1918. november 11-én, délelőtt 11 órakor írták alá a fegyverszünetet az Antant és Németország képviselői az észak-franciaországi Compiègne mellett, ezzel a világháború véget ért a nyugati fronton. A XX. század első nagy világégésében közel 10 millió katona és ugyanennyi civil vesztette életét. A háború után Angliában ez a nap lett a nagy háborúban meghalt katonák hivatalos emléknapja. A Remembrance Day-t (emlékezés napja), amit Armistice Day-nek (fegyverszünet napja) vagy Poppy Day-nek (pipacs napja) is neveznek, a Nemzetközösség több országában is megünneplik, de ma már nem csak az első világháborús halottakra, hanem a különböző háborúkban életüket vesztett katonákra is emlékeznek. Az Egyesült Államokban Veterans Day (veteránok napja) a neve, Franciaországban jour de l’Armistice (fegyverszünet napja), Lengyelországban Narodowe Święto Niepodległości (függetlenség napja) – néhol más-más tartalommal. Olaszországban november 4-ét, a Monarchiával aláírt fegyverszünet napját tartják számon, az ausztrálok és az új-zélandiak pedig a Gallipoli csata emlékére április 25-ét (ANZAC Day). Németországban a Volkstrauertagot (nemzeti gyásznap) – a háborúkban meghaltak és az erőszak áldozatainak emlékére.

Nemzetközi gyertyagyújtási akció

A Sárkeresztesért Egyesület eleget téve a Krajczáros Alapítvány felhívásának csatlakozott a nemzetközi gyertyagyújtási akcióhoz. Ennek keretében a jelzett napon 11 óra 11 perckor _MG_4784községünkben az Önkormányzatnál, a Művelődési Háznál és az Iskolánál égnek majd az emlékezés gyertyái. A nemzetközi gyertyagyújtási akció célja, hogy a ma élő nemzedék tagjai közül minél többen érezzék sajátjuknak a csatatereken maradt nagyapáink, déd- és ükapáink sorsát. Tekintsék fontosnak az emlékezés ébrentartását, hangsúlyt adva a BÉKE jelentőségének.

Koszorúzás a Parkerdőben – Emlékműsor a Művelődési Házban

koszorúzás II. vhEzen a napon 15.3o órakor a Parkerdőben a tavaly felavatott emlékkőnél koszorúzást tartunk. Tisztelettel hívjuk községünk lakosságát a rendezvényre, ahol lehetőség lesz elhelyezni a megemlékezés virágait. A Művelődési Házban 16.oo órától várunk minden érdeklődőt a megemlékezésre és egy kötetlen beszélgetésre, a még ma is közöttünk lévő a háborút megélt Keresztesi lakosokkal az itt átélt eseményekről.

Sárkeresztesért Egyesület vezetősége

Forrás: részben http://nagyhaboru.blog.hu/2011/11/11/az_emlekezes_napja_2

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ellenőrző kód: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.