Press "Enter" to skip to content

Néphagyományok őrzése: Májusfa állítás

640px-Keutschach_Maibaum_21062007_02Kedves keresztesi fiatalok és főként keresztesi „legények”, ez a pár sor elsősorban hozzátok szól.

Szeretnélek emlékeztetni benneteket, hogy közeleg április vége, annak is az utolsó napja, amikor elérkezik a májusfa állítás ideje. A májusfa állítás hagyományát országszerte a XV. században kezdték el ünnepelni. Településünkön is igen régi hagyománya van. Sajnos azonban e szokás elhalványodni látszik, ezért fordulok hozzátok. A dolog lényege: április utolsó napjának éjszakáján a legények kimennek az erdőbe és egy magas sudár fát választanak /keresztesen jellemzően fenyőt/ majd kivágják, törzsét megtisztítják a gallyaktól, csúcsán megmarad a korona. Ezt szalagokkal, zsebkendőkkel díszítik, majd hajnalra felállítják a fát. A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. Mivel településünk hagyományainak őrzése, továbbvitele, felélesztése a fiatalságnak is fontos feladata, ezért kérek minden keresztesi „legényt”, hogy április utolsó napjának éjszakáján állítsuk fel Sárkeresztes májusfáját.

Aki ehhez kedvet érez, jelezze nekem Facebookon egy üzenetben, vagy a művelődési ház oldalán. Előtte természetesen összejönnénk egy megbeszélésre. Pünkösdkor kerítenénk sort a májusfa kitáncolására, és a Sárkeresztesért Egyesület által szervezett programsorozat része lenne a pünkösdi király, vagyis keresztes első legénye választás is. Persze ennek a címnek elnyerése érdekében komoly próbatételt kell majd kiállnia a jelentkezőknek! Várjuk minden érdeklődő jelentkezését!

Szalai Dániel

Fotó: By I, Johann Jaritz, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2277190

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ellenőrző kód: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.