Press "Enter" to skip to content

Kultúrházak éjjel-nappal: Olaszország képekben és ízekben

Színes programokat szerveztek hétvégén Sárkeresztesen a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű programsorozat alkalmából, amikor is a Főzőklub keretein belül bemutatkoztak a településen vendégeskedő Olaszországból érkezett diáklányok, valamint péntek este Táncház adott lehetőséget a mozgásra az érdeklődőknek.

Benedetta, Serena és Nóri
Benedetta (balra), Serena (jobbra) a magyar „testvérrel” Nórival

Sárkeresztes is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos rendezvénysorozathoz, amit Február 5-7 között rendeztek. A felhívás meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete, a program fővédnöke Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt. A kezdeményezés célja, hogy színes és szórakoztató programokkal népszerűsítsék és élettel telítsék meg több napon keresztül a fontos, közösségépítő szerepet betöltő Művelődési házakat.

A település lakóit már szerdán programra csábították a szervezők, amikor is a rendszerint két hetente szerdánként megtartott Főzőklub keretében Olasz estét tartottak, ugyanis a 2015/16-os tanévre 2 diáklány élvezi a vendégszeretetet a faluban fogadócsaládoknál az AFS nemzetközi cserediák program jóvoltából.
A lányok Augusztusban érkeztek új családjukhoz, náluk töltik a tanévet, majd az évzárót követően hazautaznak.  A különleges estre a lányok egy prezentációval készültek, amiben bemutatták Olaszországot, nevezetes városait, a népszerű Velencei -és a kevésbé ismert, de annál csodálatosabb Viareggio-i Karnevált. Természetesen mindezt magyarul, hiszen nagyon gyorsan és jól megtanulták a nyelvet. A bemutató végén olasz slágereket énekeltek és bővebben bemutatkoztak, a programon megjelent érdeklődők pedig kérdezhettek tőlük, aminek a vége egy kellemes, beszélgetős este lett.

_MG_8182Serena Monti a Viterbo tartománybeli Piansano nevű kicsi településen él. Vendégül látó családja a Kugler-család, akik már rutinos befogadók, ugyanis 9. AFS-es gyermeküknek nevezhetik Serenát , aki a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium 11. osztályos tanulója. Angolt, Franciát, Testnevelést, Matematikát és Rajzot tanul, közben Latinból, Ógörög nyelvből és Filozófiából készül az otthoni évvégi vizsgára. Serena nagykövet szeretne lenni és mint megtudtuk hazánkban talált rá a szerelemre, mégpedig egy szintén cserediák, egy venezuelai fiú személyében. Nagyon jól érzik magukat együtt, de nem tudják mi lesz félév múlva, amikor mindketten visszautaznak saját országukba.

_MG_8186

Az első alkalommal fogadó Pánczél-család látja vendégül a Sorrento településről Nápoly tartományból érkezett Benedetta Tortora-t, aki a Hunyadi Mátyás Középiskolába végzi a tanévet , 6 tantárgyat tanul magyarul, Angolt, Fizikát, Etikettet és a Matematika mellett a Németet választotta. Elmondása szerint a mi nyelvünkön a matematikát a legnehezebb megérteni. Mellette még jól beszél spanyolul és franciául, ezért tolmácsnak készül, a Bolognai egyetemen szeretne tovább tanulni. Keveset tudott Magyarországról, mielőtt ide érkezett, de nagyon hamar megkedvelte országunkat.

_MG_8185

Serena és Benedetta is elmondta, nagyon megszerették a szép Budapestet és Székesfehérvárt, sokat kirándulnak a családokkal és, hogy nagyon kedvesek az emberek, hamar hozzászoktak a buszozáshoz is, köszönhetően kedvenc buszsofőrüknek, Szima Istvánnak.

Újdonság volt nekik az újévkor beköszöntött havazás, náluk nincs ilyen szép tél, valamint a Velencei-tó jegének is óvatos léptekkel indultak neki. Olaszként „kötelezően” megkóstolták a fagylatot és véleményük szerint nagy adagot, olcsón lehet kapni nálunk. Nagy kedvenc lett a kürtőskalács is, valamint megtudhattuk tőlük, hogy Székesfehérváron igenis sütnek igazi olasz pizzát!
A Belecz-család Fruzsina lánya az Egyesült Államokbeli Iowa-ban tölti AFS-es cserediák évét, szülei pedig addig egy thaiföldi lányt, Arucha Savaddimongkon-t fogadták magukhoz a programon keresztül.

_MG_8159

A sárkeresztesi Főzőklub asszonyai pedig a beszélgetés végére elkészítették a Frittelle-t, az igazi olasz karneváli fánkot, amit a megjelentek érdeklődve kóstoltak.

_MG_8166

A rendezvénysorozat folytatásaként péntek este Táncház várta az érdeklődőket a Művelődési házban, akik elleshettek néhány lépést a helyi Figurázó néptánccsoport táncosainak bemutatójából.

_MG_8207

A Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű programsorozat Sárkeresztesen elérte célját, a szervezők bizakodva vágnak neki a folytatásnak.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ellenőrző kód: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.