Press "Enter" to skip to content

Katonák menete emléktúra

TiszteletadásA Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség hagyományteremtő szándékkal 2015. Február 28-án megszervezte a Katonák menete nevet viselő emléktúrát. Mester Norbert alelnök szervezésében és a túra útvonalát érintő települések segítségével egy méltóságteljes megemlékezést tartottak. Közel harmincan indultak neki a 10 kilóméteres gyaloglásnak Zámolyról, ahol a regisztrációt követően egy rövid biztonsági eligazításon és helytörténeti bemutatáson estek át. Ezt követően nekivágtak az útnak a Borbála majoron keresztül Sárkeresztes irányába.

Az időjárás is kegyébe fogadta túrázókat, akik kellemes, enyhén hideg, de tavaszias időben végig gyalogolták azt az útvonalat, ahol a II. Világháborúban a harcok folytak. A Park erdőbe való megérkezést követően Horváth Emil a Sárkeresztesért Egyesület és Sárkeresztes Önkormányzata nevében köszöntötte a résztvevőket, majd Gyovai László, a Honvédelmi Minisztérium nyugállományú ezredese tartott rövid hadtörténeti összefoglalót a Paula védelmi rendszerről, valamint Településünket, Zámolyt, Iszkaszentgyörgyöt és Csórt érintő harcokról. Majd pedig az emlékműnél mécseseket helyezhettek a résztvevők._MG_4784

Az előadást követően jó vendéglátóhoz méltón meleg teával és lilahagymás zsíros kenyérrel fogadtuk a megfáradt emlékezőket, akik mindezt szeretettel fogyasztották. A Keresztesiek mellett érkeztek Budapestről, Mórról, Zámolyról és még ki tudja hány helyről. A hagyományőrző katonák korhű ruhákban és fegyverekkel jelentek meg, az érdeklődők itt ismerkedhettek a felszerelésekkel.

 

_MG_4821A nap folytatásaként előkerültek a tarisznyákból a szalonnák, az emlékekből a történetek és egy jó hangulatú közös szalonnasütéssel zárták a megemlékezést, ahol a szervezők megállapodtak abban, hogy egy év múlva ismét nekifognak a II. Katonák menete emléktúra lebonyolításának. Mi is szeretnénk megköszönni, minden szervezőnek, segítőnek és résztvevőnek, hogy megtisztelték ezt a napot és bízunk benne, hogy hamarabb is,mint egy év és visszatérnek Keresztesre, a Parkerdőbe egy kirándulás, vagy egy szalonnasütés erejéig.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ellenőrző kód: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.