Press "Enter" to skip to content

Használt sütőolaj leadás már a sárkeresztesi MOL-kúton is

A MOL 2011-ben indította el használt sütőolaj-gyűjtő programját, amiből így azóta több, mint 1000 tonna gyűlt össze, és ezzel a lakosság több millió liter élővizet kímélt meg az elszennyezéstől. Az Agip-kutak felvásárlásával és „brandesítésével” mára közel 500-ra „hízott” a MOL töltőállomások száma és ezzel szinte arányosan a kezdeti, 2011-es 100 gyűjtőpont a lakossági igényeket figyelembe véve 2017-re 188-ra emelkedett, majd pedig az átszervezést követően további 168 átvevőhellyel bővült, tehát már több, mint 350 átvevőhely van, így megyénkben a négy fehérvári mellett immár egy-egy adonyi, dégi, dunaújvárosi, ercsi, gárdonyi, sárbogárdi és sárkeresztesi, valamint két-két fülei, móri és velencei benzinkúton lehetősége van a lakosságnak díjmentesen megszabadulni az összegyűjtött használt étolajtól. A hírt megerősítették a keresztesi töltőállomáson is azzal a kiegészítéssel, hogy még az átszervezés folyamatban van, így a gyűjtőtartály és a gyűjtőflakon nem érkezett meg, azonban ettől függetlenül jól zárható flakonban átveszik a lakosoktól.

A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához. A teljes lista megtalálható a keresőben: http://toltoallomaskereso.mol.hu

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel a háztartások illetve az üzemi konyhák, éttermek. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az utóbbiaknál megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet!

 

Forrás: www.mol.hu

Fotók: www.pecsimami.hu , www.kekesonline.hu , www.kaldenekker.hu

MentésMentés

MentésMentés

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ellenőrző kód: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.