Press "Enter" to skip to content

Fellépő viseletek pályázati 500 000 forintból

Beszámoló

 

A Sárkeresztesért Egyesület 2018-ban sikeresen pályázott néptánc ruhák és hangszóró beszerzésére a Csoóri Sándor Alapítványnál. A ruhák beszerzéséhez 450.000 Ft, a hangfal beszerzésére 50.000,- Ft. támogatásban részesültünk, melyhez egyesületünk önkéntes munkával és további 50.000,- Ft-el járult hozzá.

A településen működő Figurázó néptánccsoport és Ó-Borbála hagyományőrző csoport részére elkészültek a ruhák, melyek segítik a fellépések igényes előadását. Lehetőséget biztosít a különböző néptáncokhoz tartozó megfelelő öltözék bemutatására, illetve az új öltözékek, új néptáncok előadását is segítik. Így a kapott pályázati pénzből az alábbi ruházatokat készítettük el:

 

Figurázó Néptánccsoport részére:

Lányok:

6 db fehér blúz,

6 db bársony mellény,

6 db felső szoknya,

6 db nagy alsószoknya,

6 db fehér kötény,

6 db színes kötény;

Fiúk:

5 db fehér bőgatya,

5 db kék kötény,

5 db pitykés mellény,

1 db mezőföldi pitykés dolmány,

 

Ó-Borbála hagyományőrző csoport részére:

7 db színes brokát blúz;

A ruhák elkészítésében nagy segítséget nyújtott Rideg Ferencné Zsuzsa, aki önkéntes munkában megvarrta az alsó- és felsőszoknyákat, kötényeket és bőgatyákat. Ezúton is köszönjük munkáját és önzetlenségét!

A település rendezvényein a csoportok rendszeresen fellépnek.

 

A Figurázó néptánccsoport 10. jubileumi előadása a falunap keretében nagy sikerrel megtörtént, ahol az új ruhákat a közönségnek bemutatták.

Az Ó-Borbála hagyományőrző csoport a Pünkösdi Nyitott pincék rendezvény alkalmával Bakonyi dudanótákat énekelt, helyi népviseletben.Az igényes és szép népviseleti ruhák bemutatása ösztönzőleg hatott a gyermekekre is. A tetszetős szép megjelenés hatására az iskoláskorú gyermekek részére megindult a néptánc oktatás.

A település rendezvényein igény mutatkozik a néptáncok és hagyományőrző tevékenységek bemutatására, foglalkozások megtartására.

Fotók: Rideg Ferenc

A beszerzett hangfal segítséget nyújt a próbákhoz és a szabadtéri bemutatók megtartásához.

A pályázat segítségével megvalósult beruházások meghozták a várt eredményt, nagyban segítik a népi kultúra megőrzését és továbbörökítését a lakókörnyezetben. Lehetőséget biztosítanak további megfelelő programok megvalósításához, helyi közösségi rendezvényekhez.

Gyovai László elnök