Press "Enter" to skip to content

7 nap múlva Rajzfilmünnep

100 helyszínen közel 500 vetítési program

7 nap múlva kezdődik a 6. Országos Rajzfilmünnep
2018. október 26-28. 

A magyar animációs számtalan kitörölhetetlen emlékkel ajándékozott meg minket, amiket a jövő hétvégén újból átélhet országszerte a Rajzfilmünnep közönsége. Ismét együtt izgulhat Vukkal az első vadászatán, elkísérheti Mátyás királyt az álruhás kalandjaira vagy ismét rácsodálkozhat a repülni is tudó kockásfülű nyúlra.


Sosem látott számban
ünneplik idén országszerte intézmények – mozik, művelődési házak, könyvtárak stb. – közösen a rajzfilmeket. Az ünnepléshez a KEDD Animációs Stúdió, támogató partnerei segítségével, az eddigi leggazdagabb rajzfilm kínálatot gyűjtött össze. A színes, programokkal teli, rajzfilmvetítésekkel egybekötött hétvége minden helyszínen hasonló, mégis más-más programmalvárja a helyi családokat, kicsiket, nagyokat.

 

Rajzfilmünnep számokban

 

A rendezvényhez idén 92 településen összesen100helyszíncsatlakozott. Mindegyik helyszín programja elkészült, országosan 486vetítéssel és több száz egyéb elfoglaltsággal várják a látogatókat.

Budapest mellett olyan nagyvárosok csatlakoztak a rendezvényhez, mint Debrecen, Eger, Miskolc, Szeged, Szolnok, Szombathelyvagy Zalaegerszeg, illetve számos kisebb községben is jelen leszünk, például Diósjenőn, Jobbágyiban, Kővágóörsön, Nagykovácsiban, Pásztónvagy Téten.

 

Az 6. Országos Rajzfilmünnep 41 egész estés, 23 válogatást és 12 teljes sorozatot, összesen több mint 130 animációs alkotást kínált a szervezőknek, akik hazai klasszikusokat és az elmúlt években készült magyar műveket egyaránt előszeretettel választottak. A kockásfülű nyúl évadaiból összesen 39 vetítést tartanak, a Mesék Mátyás királyrólcímű mesesorozatból 25-öt, a Vuk-ból 10-et, illetve a Frakk-ot, a Mézga család-ot vagy éppen Dr. Bubó-t is rengeteg helyszín kérte.

 

A kortárs magyar animációkrais kíváncsiak: 22 vetítést tartanak Richly Zsolt Luther című sorozatából, Kányádi Sándor meséjéből készült A világlátott egérké-jéből 14 előadás lesz, a hazai animációs felsőoktatási intézmények: a Moholy-Nagy Művészeti, a Metropolitan és az Eszterházy Károly Egyetem) diplomafilmjei összesen 20 alkalommal kerülnek bemutatásra.

 

Vetítések

 

A szervezők változatos műsort állítottak össze a filmkínálatból, sokszor arra is odafigyeltek, hogy a gyerekek mellett az idősebb korosztály is találjon magának megfelelő programot. A 486 vetítésből 85 szól 12 éven felülieknek. Több helyszínen is látható leszJankovics MarcelltőlAz ember tragédiája vagy az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett, de nagyrészt a kecskeméti stúdióban animált A vörös teknős – ezek a művekkülönleges hangulatuk, filozofikus tartalmuk miatt inkább az idősebbekigényeitelégíti ki.

 

Természetesen a külföldi animációkból is sokat kértek a települések:

  • Budaörsönkét helyszínen, a Fantazmagória könyvesboltban és a PostART kulturális színtéren is lesznek vetítések, leadják többek között A messzi Észak-ot, a Teheráni tabuk-at és A kis kedvencek titkos életé-t
  • ABudapesti Művelődési Központban a különböző animációs fesztiválok válogatásait, illetve a hazai felsőoktatási intézmények vizsgafilmjeit vetítik
  • AKubó és a varázshúrok az oroszlányi és azegri felhozatalba került be
  • AMinyonok Nyíregyházán és Bicskénnevetteti meg majd a kicsiket és nagyokat
  • A legnépszerűbb egész estés alkotás a Napkirálynő lett, összesen 13 település választotta

 

Közösségi programok

 

A 6. Országos Rajzfilmünnepen az animációs filmek vetítése mellett más közösségi programok is fontos szerepet kapnak. Nagy öröm számunkra, hogy az animáció népszerűsítése mellett a rendezvényen alkalom nyílik a kreativitás fejlesztésére, a csoportos játékokra, a kézműves foglalkozásokra, a tanulásra – mindezek által a helyi közösségek tovább erősödhetnek. Néhány példa a sokszínű felhozatalból:
Gyálonrókabábot készítenek

  • Gyulán rajzfilmfát ültetnek, majd saját készítésű zászlókkal díszítik
  • Herenden„tök jó” buli rendeznek élő zenével, állatsimogatással, kézműves foglalkozással, tökfaragással
  • Parádonrajzversenyt tartanak
  • Pécsett beszélgetést szerveznek az ókori Egyiptomról a Napkirálynő kapcsán
  • Sopronban Luther-rózsát készítenek


A felsorolás természetesen nem teljes. A
https://rajzfilmunnep.hu/program-kereso/oldalon  filmcímekre, települések, helyszínek, programok nevére is kereshetnek az érdeklődők.

Rajzpályázat

A Rajzfilmünnep azoknak a 14 év alatti gyerekeknek, akik szeretnek rajzolni, pályázatot is hirdetett, melyre egészen az idei programsorozat végéig, október 28-ig várjuk a beérkező alkotásokat „Rajzold meg a saját mesehősöd!” címmel. Részletek  ITT >>>

Mindenkit szeretettel vár az 6. Országos Rajzfilmünnep!

 

 

A KEDD Animációs Stúdió
A KEDD Stúdió elsődleges célja minőségi gyerektartalmak létrehozása és közvetítése a legszélesebb gyerekközönség részére. A KEDD-ben készült többek között a Bogyó és Babóca, a Kuflik rajzfilmsorozat, és a Pocoyo sorozat magyar változata is.

 

A Rajzfilmünnep csapata:

Ötletgazda: M. Tóth Géza, a KEDD Animációs Stúdió vezetője

Projekt vezető: Csejdy Réka (reka@kedd.net, +36 70 416 9134)

Projektasszisztens: Kristófné Ördögh Andrea (kapcsolat@rajzfilmunnep.hu)

PR és sajtó: Fodor Krisztina (pr@kedd.net)

http://www.rajzfilmunnep.hu|https://www.facebook.com/OrszagosRajzfilmunnep

Az Országos Rajzfilmünnep főtámogatója:Nemzeti Kulturális Alap

 

Támogató partnerek:Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), Magyar Nemzeti Filmarchívum, Magyarországi Evangélikus Egyház, Kecskemétfilm, Cinemon Stúdió, The Hoppies, KGB Stúdió, KEDD Animációs Stúdió, Zinkia Entertainment SA, Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, BuSho, Filmfesztivál, Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, MONSTRA – Lisbon Animation Festival, Anim’Est International Animation Festival, Lengyel Intézet, Eszterházy Károly Egyetem, Metropolitan Egyetem, Moholy – Nagy Művészeti Egyetem, Cirkofilm, Mozinet, Vertigo Média

 

Együttműködő partnerek: UIP Duna, MPLC, ADS

Médiatámogató:Mafab.hu

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ellenőrző kód: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.